Ellopták a hangomat – a rekedtség okai

Keddi rendelésemen pedagógus ismerősöm kért nagyon sürgős vizsgálatot. A mostani hurutos időszakban sokan vannak a rendelésen, de természetesen a tanárok előnyt élveznek. Köszönését se hallottam, hang nem jött ki a torkán. Mi történhetett? Felső légúti hurut után a náthából kilábalt, másnap a kóruspróbán egyszer csak ellopták a hangját. Enyhe torokfájásra, ingerlő köhögésre panaszkodott -írásban – mert hangja nem volt.

A vizsgálat során gyulladt, vaskos, haragospiros hangszalagokat láttam, a gége nyálkahártyája is kifejezetten erezett volt. – Ez bizony akut gégegyulladás! Ilyenkor nem szabad terhelni a gyulladt hangszalagokat, tilos a beszéd, az éneklés legalább 10 napig! Sokat árthat, ha valaki a suttogást erőlteti. Ilyenkor az egyébként is beteg, gyulladt hangszalag izomzata és nyálkahártyája a túlerőltetés miatt még jobban károsodik, a betegség elhúzódóvá válhat. Mivel általában vírusfertőzésről van szó, antibiotikus kezelés nem szükséges, de nagyon fontos betartani a GÉGEDIÉTÁT! Túl hideg, forró, szénsavas, csípős ételeket nem szabad enni. A hurutoldásra és a gyulladás csökkentésére nagyon sokat segítenek a növényi alapú nyákoldó, köptető szerek. A Salvus víz csodákra képes, mind elfogyasztva, és inhalálás formájában is. Sokan nem tudják, hogy a gargalizálás csak a szájüregben, garatban tudja gyógyító hatását kifejteni. Nem szabad elfelejteni öreg nagymamáink házi praktikáit: a megmelegített, párolgó folyadék fölé hajolva, fejünket egy törölközővel letakarva 10 percen át mélyen lélegezzük be a gyógyító párát. Ez megnyugtatja a nyálkahártyát, csökkenti a fájdalmat és a kellemetlen köhögési ingert. Természetesen ne felejtsük el immunháztartásunk támogatását nagy dózisú C vitaminnal, D vitaminnal és Calcium, Magnézium pezsgőtablettával. Fontos, hogy egyenletes melegben tartózkodjunk, pihenjünk.

Szerencsére a kezelés hatására a tanárnő az egy hónap múlva következő fellépésre már gyógyultan, tisztán tudott énekelni és még a gyerekkórus fegyelmezése sem okozott gondot. Ha a rekedtség, torokpanasz nem múlik el 2-3 hét alatt, fontos, hogy ismét szakorvos vizsgálja meg a beteget, mert a háttérben komolyabb betegség is megbújhat – lásd a Mikor forduljunk orvoshoz rekedtség esetén? cikkemet

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

Comments

comments