Mikor forduljunk orvoshoz rekedtség esetén?

Előző blogomban szereplő tanárnő már megtanulta, hogyan kezelje a gége és a hangszalag gyulladását. De mi a helyzet, ha a rekedtséget nem előzi meg hurutos betegség, csak lassan fokozatosan lesz egyre gyengébb, fátyolosabb, rekedtebb a hang?

Hangszalag rosszindulatú daganata

Leggyakrabban a férfiaknál fordul elő, akik dohányoznak, rendszeresen alkoholt fogyasztanak. Jellemző az elhanyagolt szájhigiénia, fogszuvasodás, krónikus ínygyulladás. Ők azok, akik utoljára az óvodában mostak fogat – mert kötelező volt – és a kialakuló enyhe, de fokozódó tüneteket nem veszik komolyan az állandó alkoholmámor miatt. Kórházban töltött csaknem 40 évem alatt, amíg fej-nyaki daganatos betegekkel foglalkoztam, talán 4-5% volt, akik nem voltak láncdohányosok, alkoholfogyasztók. Sajnos, az sem segít, ha valaki évtizedes dohányzás után elhagyja a cigarettát, mert a szervezet, a gége és algarat nyálkahártya sejtjei nem felejtik el az állandó kémiai irritációt, a krónikus gyulladást.
Ha a képet megnézzük, szinte nem is tűnik komoly bajnak a hangszalag megvastagodása. De ha nem észleljük időben és nem kezdjük el kezelni, a daganat növekedése miatt a hangszalag mozgása korlátozottá válik, a tumor tömege a hangrést szűkíti, a beteg egyre jobban fullad, légzése nehézzé válik.
Az időben észrevett hangszalag daganat 95%-ban gyógyítható! Ez nemcsak azt jelenti, hogy néhány évet nyer a beteg, hanem teljes gyógyulást is elérhetünk, ha a beteg az életmódját is megváltoztatja: nem dohányzik és nem iszik sok tömény alkoholt, odafigyel a rendszeres szájápolásra. Előrehaladottabb állapotban már csak kiterjesztett, csonkoló műtét, sugárkezelés és kemoterápia segíthet, de még ekkor is hosszú, egészséges éveket nyerhetünk.

A legfontosabb!

Ha a rekedtség, torokpanasz nem múlik el 2-3 hét alatt, fontos, hogy ismét szakorvos vizsgálja meg a beteget, mert a háttérben komolyabb betegség is megbújhat

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

Comments

comments