Mit kell tudni a hangképzés szerveiről?

Mit kell tudni a hangképzés szerveiről?

Általában azt ismerik az emberek, hogy a hangot a gégében, a hangszalagokkal képezzük. Ez igaz is, de a hang egyéni jellegzetességét, magasságát, erőteljességét sok más is befolyásolja. Az úgynevezett rezonátor üregek (orr, arcüregek, szájüreg,  garat) döntően befolyásolják a hang minőségét.

 

A tüdő szerepe

Gondoljunk csak arra, hogyha náthás valaki, és bedugul az orra, máris nehéz felismerni a hangját telefonban. A legközelibb rokon, ismerős hangja is idegenné válik, ha betegség miatt a hangszíne megváltozik. Nem elhanyagolható a tüdő szerepe sem. Nemcsak a futás után kifulladt ember tud nehezen megszólalni, de a krónikus tüdőbetegségben szenvedő embernek még a megszólalás is nehezére esik. Hangja gyenge, fáradékony, levegős lesz, mert nincs elegendő ereje a kilégzett levegőáramnak, hogy a hangszalagokat kellően megmozgassák.

Nem véletlen, hogy az operaénekeseknek külön tanítják a helyes levegővételt, a tüdő erejének növelését, hogy a magas és erőteljes hangokat ki tudják énekelni.

 

Gége és hangszalagok – a lényeg

A hang minőségét természetesen döntően a gége határozza meg. A kisgyerekek kicsiny gégéjében lévő, rövid hangszalagokmiatt az ő hangjuk magasabb. A nők gégéje is kisebb, hangszalagjuk rövidebb, mint a férfiaké, így a női hang frekvenciája magasabb. Mire megöregszünk, a hangszalagok feszessége csökken, izmai ellazulnak, mint a többi izmunk is. Ennek következménye, hogy az emberek hangja idős korukra halkabb, erőtlenebb lesz, még a hang magassága is változik.

 

A hang, mint az ujjlenyomat

A hangunk ugyanolyan egyéni jellegzetességeket, speciális elemeket mutat, mint az ujjlenyomat, vagy a retina képe. Ezért ismerjük meg rokonaink, barátaink hangját akkor is, ha nem látjuk őket.  A hangkép elemzésével fel lehet ismerni a beszélőt, a spectrogam segítségével objektivizálni, grafikonon ábrázolni lehet a hang magasságát,erejét, színezetét.

 

Stroboszkóp, mint diagnosztikai eszköz

A hangképzés fő szerve a gége, ezen belül is a hangszalagok. A tüdőből kiáramló levegő a kifeszülő hangszalagokat rezgésbe hozza. A hangszalagok mozgását is meg lehet figyelni a stroboscop segítségével, amely pulzáló fénnyel a mozgás lelassításával láthatóvá válik.

 

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

Comments

comments