Betegséget jelent-e a gyerekkori rekedtség?

Betegséget jelent-e a gyerekkori rekedtség?

A sírás, mint a beszéd előfutára

 

Ahogy az előző blogcikkemben is volt róla szó, a csecsemő sírása már az első hangmegnyilvánulás, a beszéd előfutára.  Hangja nemcsak a gyermekre egyedien jellemző, hanem a szülő, édesanya számára fontos információt is rejt. Máshogy sír a kicsi a fájdalom, az éhség, vagy ijedtség esetén. A sírás hangja sokszor betegségre, szervi elváltozásra is utalhat.

Ebben az életkorban csak a hangspectográfia az a vizsgáló módszer, amikor objektíven megfigyelhető a hang időtartama, alapfrekvenciája, a hangkomponensek és zajelemek aránya.

 

Hang a gyermekkorban

 

A hang a gyermekkorban jelentősen változik, a hangterjedelem kiszélesedik, megnő a hangerőfokozás képessége. A gyerekhang nem “kis felnőtthang”, máshogy kell értelmezni, elemezni, és természetesen kezelni is. A hang ekkor még inkább emocionális, érzelmi töltöttségű, és a gyerek a társadalomba való beérésekor tanulja meg a tartalom kifejezését is.

 

A hang tanulása, játékok

 

A hang használata természetesen tanulást, tapasztalatot is igényel. A kisgyerekek “játszanak” hangjukkal, vödörbe, bögrébe beszélnek, vagy szívószállal bugyborékolnak.

Felfedezik a visszhangot is, megtanulják hangerejüket a környezethez alkalmazni.

 

Eltérő hangképzés, betegségek

 

Hangképzésében a leggyakoribb eltérés oka a tartós sikoltozás, kiabálás, erőltetett és rossz technikájú éneklés. Gyakori az elhúzódó ingerköhögés, krákogás által kiváltott agresszív hangadás, mely mögött még gyerekkorban is előfordulhat az un. “reflux laryngitis”.  A gyomorszáj elégtelen záródása miatt kialakuló savas visszaáramlás a gégenyálkahártya tartós kémiai irritációját okozza, amely a fent leírt tüneteket magyarázhatja.

A “szakmai” túlterhelés is okozhat panaszokat, kórusban szereplő gyerekek a próbák és koncertek során felnőtteket is meghaladó hanghasználat miatt gyakran szenvednek rekedtségtől.

 

Afónia – az elmenő hang

 

Ritka, de ijesztő betegség az “afónia”, amikor a gyerek hangja egyik napról a másikra elmegy, suttogóvá válik. Ezekben az esetekben gyakran nem szervi eltérés okozza a problémát, hanem pszichén komponensek is közrejátszanak. Családi konfliktusok, új kistestvér születése, válás vagy szeretett személy halála kiválthatja a tüneteket. Itt a gyógyítás nem foniáter, hanem pszichológus feladata.

 

Hogyan kezelhető a gyerekkori rekedtség?

 

Első lépésben meg kell állapítani, hogy fennáll-e szervi betegség, annak oki kezelése után lesz szerepe a foniáternek. Hangképzési, hangterápiás gyakorlatok, pszichés vezetés, nevelési tanácsadás, a megfelelő légzés kialakítása után várható jó eredmény a rekedt gyermek kezelésében.

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

Comments

comments