Mit üzen nekünk a csecsemő a sírásával?

Mit üzen nekünk a csecsemő a sírásával?

 

A nagy élmény, az első felsírás

 

Minden anya legnagyobb élménye, amikor először meghallja újszülött gyermekének sírását. Később már ez nem mindig okoz ilyen osztatlan örömet,3 ha hónapokig éjszaka órákon át kell vigasztalni a csecsemőt.

A sírás az újszülött egyetlen hangmegnyilvánulása, a megváltozott külső körülmények hatására jön létre. Beszéd helyett később már céltudatosan használja, szükségleteit így közli a környezetével. Ha a sírásra semmi visszajelzés nem érkezik, a csecsemők leszoknak róla. Elhanyagolt környezetben, állami gondozásban, ahol nem veszik fel, vigasztalják a síró gyereket, előbb-utóbb belátják, hogy nincs értelme sírni.

A közvetlen környezet már a sírás hangjából tudja, hogy a gyerek éhes, fájdalma van, vagy rosszul érzi magát, pld tele a pelenka. De megkülönböztethetünk örömsírást is, amikor a kedvelt személyt felismeri a gyermek.

 

A kóros sírási hang

 

A sírással foglalkozó szakemberek (gyerekgyógyász, pszichológus, akusztikus szakember, fül-orr-gégész, foniáter) objektív módszerekkel, spektográfiával, szonográfiával is vizsgálják a hang időtartamát, hangosságát, hangszínét, melódiáját. Így van lehetőség elkülöníteni az egészséges és a kóros sírási hangot. A kóros sírási hang komoly betegségre hívhatja fel a figyelmet.

A kóros hang lehet fátyolos, rekedt, préselt, magas, nyekergő és néha még macskanyávogásra is hasonlít. A hangváltozás okát csak részletes fül-orr-gégészeti kivizsgálás derítheti ki. Az ok lehet a gége, a légcső vagy a tüdő betegsége is.

 

A kóros sírási hang gyógyítható

 

Az elváltozások gyógyíthatók, ha kellő időben kiderül az ok, gyakorlott specialista kezébe és profi csapatban dolgozók kezelik.

Ha tehát elegünk van egészséges gyerekünk kitartó sírásából, gondoljunk arra, hogy neki ez az egyetlen módja ara, hogy közölje velünk gondolatait, közérzetét. És ahogy telik-múlik az idő, minden gyerek megtanul beszélni és szépen kifejezni gondolatait.

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

Comments

comments