Mikor kér foniátriai vizsgálatot a fül-orr-gégész szakorvos?

Mikor kér foniátriai vizsgálatot a fül-orr-gégész szakorvos?

 

 

 

Amikor a hang a munkaeszköz

 

Ha valakinek napi rendszerességgel kell sokat beszélnie, előadásokat tartania, vagy színházi előadásban, énekes szerepekben rész vennie, minden kis hurutos állapot, torokfájás nehézséget okoz a mindennapi életében.

 

Hogyan kímélhetjük a hangunkat – gégediéta

Ennek kezelése fül-orr-gégész szakorvos feladata, aki a megfelelő életmódi tanácsokkal, gyógyszeres kezeléssel látja el. A legfontosabb, hogy hangszalaggyulladás esetén 10-14 napos némaságot rendel el, hogy a gyulladt hangszalagokat pihentesse. Eltiltja a nyálkahártyákat irritáló életektől, italoktól (gégediéta – A foniátriai kislexikonban erről is lehet olvasni): túl forró, túl hideg, erősen fűszeres, tömény alkoholos, szénsavas italok fogyasztása, dohányzás ilyenkor nem javasolt. Ha szükséges, gyulladáscsökkentő, nyákoldó gyógyszereket, súlyosabb gyulladás esetén antibiotikus kezelést rendel el. A kezelés kiegészíthető otthoni praktikákkal, Salvus vizes inhalálással, méz, gyógyteák fogyasztásával.

A fül-orr-gégész a foniáterhez fordul

Ha eltelt a két-három hét, és a hangszalagok állapota javult, de a beteg hangja még nem olyan, mint előtte, a kontroll vizsgálaton a szakorvos megállapíthatja, hogy a gégebetegség meggyógyult. Ha ennek ellenére a hangképzés nem lesz tökéletes, a fül-orr-gégész szakorvos foniátriai konzíliumot kér. A laryngo-fiberoscopos, stroboscopos vizsgálat deríthet fényt a kóros hangképzésre. Ha szervi elváltozás kizárható, a hangképzés kóros megváltozása okozza a panaszokat. Ilyenkor derülhet fény a hangszalagok akadályozott mozgására, a tartósan fennálló orrhangra.

 

Fontos, hogy minden hangszalagon végzett beavatkozás (fonokirurgiai műtét) előtt és után a hang tulajdonságait monitorozni, rögzíteni kell, hogy a beavatkozás eredményét objektíven értékelni tudjuk. Ezért fontos a foniátriai szakvizsgálat.

Ugyancsak fontos a foniáter szerepe kiterjedtebb gégeműtétek után a hangképzési és nyelési zavarok megítélése, és kezelése szempontjából.

 

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

 

Comments

comments