Van-e jó hang, értelmes beszéd hallás nélkül?

Van-e jó hang, értelmes beszéd hallás nélkül?

Hallás nélkül

 

A beszéd az emberek közötti kommunikáció eszköze. A beszélő agyában megszülető gondolat a hang által a levegő közvetítésével ér el a hallgató füléig, ahol az információ feldolgozása során a hallgató agyában megjelenik az üzenet. Ha megjelenik… Mi van, ha a hallás valamikor sérült, vagy ki sem alakult? Hiába a legszebb beszéd, a jó artikuláció, ha a visszacsatolás nem működik.

 

Csecsemőkori szűrővizsgálatok

 

A kórházakban az újszülöttek sok szűrővizsgálaton esnek át, vérvétel, csípőszűrés történik, és ma már a technika fejlődésének és a szakembereknek köszönhetően, már a néhány napos újszülöttek hallása is objektív méréssel vizsgálható. Az OAE (otoacusticus emissomérés) a csecsemő együttműködése nélkül informál minket arról, hogy a hallószerve (szőrsejtjei) jól működik-e.

 

Miért fontosak ezek a vizsgálatok?

 

Mi ennek a jelentősége a beszéd kialakulásában? Ha az első mérés, mely egy egyszerű kézi készülékkel, fájdalmatlanul végezhető néhány perc alatt, kóros eredményt mutat, még nem kell kétségbe esni. Sok mellékes tényező okozhat hibát, pld. kevés magzatvíz a hallójáratban, síró csecsemő. A vizsgálatot meg kell ismételni 1-2 hónapos korban. Fontos az időpont, ha valóban halláskárosodásról van szó, 6 hónapos kor előtt ennek ki kell derülnie, és alapos kivizsgálást követően meg kel tervezni a kezelést, gyógyítást is.

 

Korán kell észrevenni, ha baj van

 

Aki nem hall, nem beszél… Felfigyelhet a szülő, gondozó, hogy a síró csecsemő nem kezd el gügyögni, nem reagál az erős hangokra, nem ijed meg a leeső tányér hangjára. (A csecsemők sírásáról ebben a posztban volt szó) Ha ezeket az apró jeleket nem vesszük észre, a gyerek életét végérvényesen befolyásoljuk.

A megfelelő egyetemi centrumokban végzett részletes kivizsgálás során pontos diagnózis születik: a hallás hallásjavító készülékkel javítható-e, vagy szükség van komolyabb segítségre, cochlearis implantatiora is. Lényeg, hogy 6 hónapos korban el kell kezdeni a hallás fejlesztését, ahhoz, hogy a beszéd természetes kialakulása meginduljon.

 

Van remény

 

Sok segítség, szülői áldozatvállalás, szakmai hozzáállás után a nem halló, vagy csökkent hallású gyerek jól beszélő, hasznos és boldog részese lehet a társadalomnak.

És nincs többé a megbélyegzés: siketnéma.

 

 

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

Comments

comments