Mi állhat a tartós száraz köhögés hátterében?

Mi állhat a tartós száraz köhögés hátterében?

 

 

A fül-orr-gégészeti szakrendelésen gyakran jelentkeznek olyan betegek, akik már jártak sokféle szakorvosnál, de sehol nem derült ki, hogy mi okozza a tartós, száraz köhögésüket, a kellemetlen krákogást, az idegesítő gombócérzést a torokban.

 

Belgyógyász, tüdőgyógyász, allergológus is vizsgálta őket, de minden lelet negatív. A beteg pedig hónapokig, évekig panaszkodik, végül már pszichológushoz küldik, hogy nem tudja feldolgozni a stressz helyzetet.

 

Utolsó esélyként eljut fül-orr-gégészeti szakvizsgálatra, hátha ott találnak valamit. És az egyszerű, fájdalmatlan gégetükrözés azonnal felderíti a panaszok okát: laryngo-pharyngealis reflux betegség. A gége nyálkahártyáján megjelenő vaskosság, esetenként szövetszaporulat, a nyálkahártya színének megváltozása már jelzi az értő vizsgáló számára, hogy nem helyi megbetegedésről van szó.

A nyelőcsőbe, algaratba, gégébe, orrmelléküregekbe jutó gyomorsav és pepszin krónikus irritációt okozhat a nyálkahártyán, és okozhat krónikus középfülgyulladást, asthmát, néha ödémát is. Ilyenkor a fül-orr-gégész részletes gastroenterológiai kivizsgálást javasol.

 

Néha azonban a betegség jelei nem mutatkoznak a gyomor vagy a nyelőcső nyálkahártyáján, de a célzott kezelés (savlekötő és protonpumpa gátló gyógyszerek, diétás javaslatok és életviteli tanácsok) következtében a panaszok hamar megszűnnek.

 

Néha nehéz meggyőzni a beteget, hogy a szénsavas, csípős, maró ételek fogyasztása, a dohányzás elhagyása segít a panaszok csökkentésében, akkor is, ha nem érzi a nyelőcsőbe áramló savas hatást.  A Salvus víz egy természetes gyógyvíz, a mi rendszeres fogyasztás során segít a sav közömbösítésében. A magasra emelt fejvég alváskor, ill. a lefekvés előtt 2-3 órával való vacsorázás, ill. üresebb gyomorral való alvás is javítja a beteg közérzetét.

 

Jó lenne, ha a betegek elhinnék, hogy a szervezet egységének megbomlását csak általános, szervezett kezeléssel, gondosan tervezett életvitellel lehet egyensúlyba hozni. Nem minden panasz gyógyítható antibiotikummal, természetgyógyászattal, varázslattal.

 

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

Comments

comments