Szükséges-e az énekesek alkalmassági vizsgálata pályaválasztás előtt?

Szükséges-e az énekesek alkalmassági vizsgálata pályaválasztás előtt?

 

 

Foniátriai rendelésemen gyakran jelennek meg olyan fiatalok, akik szeretnének professzionálisan az énekléssel foglalkozni. Ma már nem érvényesül az az egyedülálló zenepedagógiai módszer, melyet Kodály Zoltán alkotott meg:

“Mi tehát a teendő? Mennél nagyobb tömegeket közvetlen érintkezésbe hozni igazi, értékes zenével. Mi ennek ma a legjárhatóbb útja? A karéneklés.”

A mai óvodások, kisiskolások kevesebbet énekelnek, és a karéneklés is csak néhány iskolában valósul meg elhivatott, lelkes zenetanárok szervezésében. Pedig így sokkal előbb kiderülne, ki az, aki alkalmas énekesnek, előadóművésznek, szónoknak.

Azoknak, akik tizenéves korukban határozzák el, hogy énekesek lesznek, fontos, hogy megfelelő énektanárt találjanak. A különböző műfajok: klasszikus, pop, jazz, blues más és más énekhangot, hangképzést, hangerőt és stílust igényelnek.

 

Ha a megkezdett tanulmányok sikerrel kecsegtetnek, a tanár számára elengedhetetlen foniátriai szakvizsgálatot kérni. A szakorvos feladata eldönteni, hogy a fiatal gége megfelelően fejlett-e a fokozott terhelésre. A szokásos alapvizsgálatok: stroboscopia, hangterjedelem vizsgálata, hangmező és hangterhelés vizsgálata mellett speciális kérdőívet dolgoztak ki az énekesek számára.

A Singing Voice Handicap Index, mely a zenei hangképzés akadályoztatását mutatja, 36 kérdésből álló kérdőív. A kérdőívet a vizsgált személy tölti ki. Célja, hogy ő hogyan értékeli a saját hangját és a környezethez való alkalmazkodását.

 

Figyelembe kell venni fiziológiai tényezőket is: testmagasság, testsúly, a hangszalagok hossza, szélessége. Jelentősen befolyásolhatják a hang minőségét a környezet fizikai tényezői, a terem akusztikája, a levegő nedvességtartalma. Az énekes aktuális pszichés állapota, kommunikációs képessége is döntő lehet karrierje, sikeres szereplése szempontjából. A környezet hatása, a hallgatóság összetétele, az előadás helye is befolyásolhatja a stressz gátló vagy éppen inspiráló fokát.

 

Az énekes hang problémája egzisztenciális probléma is, a foniáter orvosnak nemcsak a fizikai gyógyítás, hanem a pszichés támogatás is feladata.

Aki felteszi az életét erre a szép és nehéz szakmára, mindenképpen hasznos, ha előtte teljes körűen felmérik a hangképző szerveit, testi-lelki alkalmasságát, hogy tudja, mire kell jobban odafigyelni, mit kell fejleszteni, hogy kiteljesedhessen, mint énekes.

 

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

Comments

comments