A foniátriai vizsgálat menete

A foniátriai vizsgálat menete

 

 

Mire számíthat az ember egy foniátriai vizsgálat során?

 

1. Anamnézis:

Mint minden orvosi vizsgálat, a beteg kikérdezésével kezdődik.

Fontos tudni a belgyógyászati, tüdőgyógyászati betegségekről, ill. azok kezeléséről, hogy milyen gyógyszereket szed a beteg. Hormonális betegségek (pld. pajzsmirigybetegség), magas vérnyomás, cukorbetegség, reflux betegség jelentős szerepet játszhat a hangproblémák kialakulásában.

A dohányzás következtében krónikus gyulladás alakulhat ki a szájüreg, garat, gégenyálkahártyáján, ez a hang minőségét jelentősen befolyásolja.

Külön figyelmet fordítunk arra, hogy a paciens profi hanghasználó-e, munkája során napi rendszerességgel kell-e beszélnie, előadnia, énekelnie. Rá kell kérdezni a munkakörülményekre is, ha zajos környezetben kénytelen valaki több órán át beszélni, ez jelentősen megterheli a hangképző szerveket.

A rekedtség kialakulásának időpontja, időtartama, a lehetséges kiváltó ok segít a megfelelő diagnózis felállításában, és a kezelésben is.

 

2. Fül-orr-gégészeti szakvizsgálat

A vizsgálat nem szűkülhet le csak a gége, a hangszalagok vizsgálatára. Meg kell vizsgálni a fül állapotát fültölcsérrel, az esetleges hallásromlás lehetőségét gépi hallásvizsgálattal. Az orr átjárhatósága jelentős lehet a hangszín kialakulásában, ezért orrspekulummal, ill. szükség esetén endoscoppal kell megállapítani az orrjáratokban a levegő szabad áramlását, az orrsövény ferdeségét, vagy orrpolipok jelenlétét. A szájüreg vizsgálata során figyeljük a mandulák nagyságát, vagy eltávolításuk esetén a garatívek, lágyszájpad mozgását. A nyelv szabad mozgásának az artikulációban van szerepe.

 

3.Gége endoszkópia

A gége és a hangszalagok a gége fölé tartott, rávetített fénnyel megvilágított tükörrel működésük közben is vizsgálhatók. A pontos rálátás miatt szükséges a beteg nyelvének óvatos kihúzása.  A tükör melegítése szükséges testhőmérsékletre, hogy a rálehelt pára ellenére tiszta képet lásson az orvos. A betegek 90%-ában ez a vizsgálat nehézség nélkül elvégezhető. Ha nagyon erős a beteg garatreflexe, kismennyiségű Lidocain-spray felszíni érzéstelenítés segít a pontos diagnózis felállításában.

Ma már a szakszerű vizsgálathoz feltétlenül szükséges laringoszkópos vagy laringo-fiberoszkópos vizsgálat. A laringoszkóp kombinált tükörrendszerrel és fényforrással, optikai nagyítással pontos képet ad. A vizsgálat szintén a nyelv kihúzásával valósítható meg.

A laringo-fiberoszkóp hajlékony eszköz, amiben üvegszálak vezetik a fényt, hajlékonysága miatt nem kellemetlen a beteg számára és az orr, orrgarat, garat, gége és algarat is áttekinthető egy vizsgálat alatt.

 

4. A beszédhang vizsgálata

A vizsgáló szubjektív megítélését segítik, az un. “rekedtségi skálák”. Nemzetközileg kidolgozott skálákat a magyar viszonyokra alkalmazva megfigyeljük a hang levegősségét, érdességét, erőtlenségét (RBH). A különböző hangparamétereket összegezve állapítjuk meg a diszfónia súlyossági indexet. A hang saját értékelését a vizsgálat, kezelés kezdetén és végén a beteg által kitöltött kérdőíves felméréssel állapítjuk meg (Voice Handicap Index) a hangképzési zavar által okozott akadályoztatást mutatja.

 

 

5. Stroboszkópia

A hangszalagok mozgásának vizsgálatát pontosabbá teszi, ha a fényforrás impulzus frekvenciáját a hangszalag rezgésszámához szinkronizáljuk. Ez a stroboszkópos vizsgálat, mely az előbbi vizsgálathoz hasonlóan történik, csak a vizsgáló számára az apró részletek, mozgási rendellenességek vagy hegesedések lassított felvételként jelennek meg, szinte állni látszanak a hangszalagok, így a kóros eltérések pontosabban megítélhetők. Ha kamerával kombináljuk, monitoron követheti a beteg is a vizsgálatot.

 

6. A hang terhelhetőségét tesztekkel tudjuk vizsgálni:

A vizsgálat során 20 percen át olvas a paciens rövid szöveget vagy magánhangzókat tart ki megfelelő hangerővel (80dB). Műszeres vizsgálattal ellenőrizzük a hangszalagok változását, illetve a hang minőségét.

A hangterjedelem-profil vizsgálata során a beteg standard szöveteket olvas fel, majd speciális számítógépes program egy hangerő-hangmagasság koordinátarendszeren ábrázolja a beszédhang terjedelmét, a hangerőfokozás lehetőségét és a betegre jellemző ideális hangmagasságot.

 

7. Hangterápia

A eddigi vizsgálatok során a foniáter szakorvos felállítja a diagnózist, azaz hogy milyen típusú hangbetegségről van szó. Ez alapján ír elő otthon végezhető hangterápiás gyakorlatokat, életmódbeli javaslatokat. Fontos tudni, hogy a kezelés eredményességét csak a beteg pozitív hozzáállása biztosítja. Ha a rendszeres gyakorlás, diéta betartása, a hang kímélése elmarad, nem várhatunk szép tiszta hangot.

Az otthoni gyakorlás ellenőrzésére 1-3 hetente kontrollvizsgálat szükséges. Ilyenkor vizsgáljuk a gége és a hangadó szervek állapotának változását, a hang minőségének esetleges javulását, a beteg elégedettségét a hangterápiával.

A hangterápia ideális esetben is legalább 3 hónapig tart, de súlyos esetben 6 hónap is lehet. A beteg együttműködése a siker záloga.

 

 

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

Comments

comments