Hormonok hatása a hangunkra

Hormonok hatása a hangunkra

 

 

A hang színe és minősége nemcsak a gége betegségei során változhat

 

Ezt legtöbbször akkor vesszük észre, ha a kamaszodó fiú mutálni kezd. Hangja rekedtté válik, a magas hangokat elveszíti, hangja “ugrálóvá” válik, hol magas gyermeki, hol mély felnőtt hangon beszél, mely miatt sokszor meg sem mernek szólalni. Ennek a jelenségnek a vizsgálata vezetett oda, hogy megállapították, a hangszalagok és az azt mozgató izmok változását a tesztoszteron hormon fokozott termelődése idézi elő.

A szervezet hormonokat termelő belső elválasztású mirigyei: hypothalamus, agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, thymus, mellékvese, hasnyálmirigy, valamint a nemi hormonokat termelő petefészek és here. Ezért a gége nemcsak a mutáció, ill. az öregedés alatt változhat, hanem minden olyan élethelyzetben, amikor jelentős hormonális változás történik. Terhesség, de még a menstruáció is befolyásolja a hang minőségét a kialakuló nyálkahártya szárazság, kisfokú ödéma miatt.

A pajzsmirigyhormon túltermelődése vagy csökkent termelése is megváltoztatja a hang minőségét. Hyperthyreosisban, a pajzsmirigyhormon túltermelése esetén az anyagcsere felgyorsul, a hang magasabbá, hadaróvá válhat. Hypothyreosisban, a pajzsmirigyhormon csökkent termelése esetén elhízás, lelassult beszéd, mélyebb hang alakulhat ki.

 

A hangot leginkább a nemi hormonok befolyásolják, a nemi jellegek kialakulásával együtt tizenéves korban, és öregedéskor a nemi hormonok csökkent termelődése miatt. Ilyenkor lassan eltűnik a különbség az idős férfi és női hang között.

A öreg hang hátterében a hangképző szervek változásának sora áll. A gége ízületeinek merevsége, a porcok fokozott meszesedése és a hangképző izmok tónusának csökkenése miatt a hang halkabb lesz, ritmusa megváltozik. A nyáktermelés csökkenése a nyálkahártyák szárazságát okozza, mely kellemetlen érzést vált ki vált ki a gégében, garatban. A légzés egyenetlenné válik. A nemi mirigyek működésének megváltozása miatt a mellékvesekéreg hormontermelése túlsúlyba kerül, így a korral előrehaladva kialakul a vox senium, aggkori hang.

 

A hangjával elégedetlen vagy megváltozott hangja miatt foniáterhez forduló beteget tehát egészében kell kivizsgálni és kezelni. Nem elegendő a hangképző szervek vizsgálata, ill. azok szervi elváltozásának kizárása. Ha felmerül belgyógyászati betegség gyanúja, a hangterápiát csak a hormonháztartás rendezése után javasolt elkezdeni.

 

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

Comments

comments