A foniátria kialakulása

A foniátria kialakulása

 

 

Azt hinnénk a modern vizsgáló eszközök birtokában, hogy a beszédkutatás és gyógyítás a mai kor vívmánya. Tévedés!

Itt jön a szokásos fordulat: Már az ókorban is… Hippokrates (i.e. 460-377) sok betegséggel kapcsolatos megfigyelései között azt is észrevette, hogy a nyaki sérülések a gégét is érinthetik, és ilyenkor a beteg nem tud beszélni, vagy hangja megváltozik.

Aristoteles (i.e. 384-322) írásaiban is maradtak fenn a hanggal kapcsolatos megfigyelések. Bár Galenus (129-199) próbálta tisztázni a gége anatómiáját,

Leonardo da Vinci (1452-1519) volt az első, aki lerajzolt a gégét és a légcsövet, és a működésüket is tanulmányozta. Pedig Leonardo kora egyik legképzettebb alagút és vízmű műszaki szakértője volt, az emberi test megismerésében is jelentős szerepet játszott. Az anatómia alapjait ő rakta le, az akkor még tiltott boncolások során az emberi szervek felépítését is megörökítette.

Bár a gége felépítése ekkor már ismert volt, működés közbeni vizsgálatára még sokat kellett várni. Manuel Garcia spanyol énekes volt az első, aki egy tükör kombinációval, az első laryngoscoppal, a saját hangszalagjainak működését meg tudta figyelni 1854-ben.

Az első, betegeken is alkalmazott gégetükrözés Jan Nepomuk Czermak (1828-1872) nevéhez fűződik, aki a pesti egyetemen tanított élettant és 1858-ban az általa kialakított gégetükörrel már felismerte a gége betegségeit is. Mivel a Magyar Tudományos Akadémia tagja is volt, ma is vitatják, hogy születése alapján cseh vagy munkássága lapján magyar érdem a gégetükrözés felfedezése.

Miért fontos ez a foniáter szempontjából?

A hangképzési zavarok esetén az első annak eldöntése, hogy a diszfóniát, rekedtséget szervi elváltozás okozza-e. Ennek elengedhetetlen eszköze a gégetükrözés. A gége és a hangszalagok a gége fölé tartott, rávetített fénnyel megvilágított tükörrel működésük közben is vizsgálhatók.

Ma már a szakszerű vizsgálathoz feltétlenül szükséges laringoszkópos vagy laringo-fiberoszkópos vizsgálat. A laringoszkóp kombinált tükörrendszerrel és fényforrással, optikai nagyítással pontos képet ad. A laringo-fiberoszkóp hajlékony eszköz, amiben üvegszálak vezetik a fényt, hajlékonysága miatt nem kellemetlen a beteg számára és az orr, orrgarat, garat, gége és algarat is áttekinthető egy vizsgálat alatt.

A foniátriát, mint önálló tudományágat 1905 óta ismerik el nemzetközi szinten is. Ekkor írta meg Hermann Gutzmann a világon első foniátriai értekezését és a Humbold Egyetemen bevezette a klinikai tárgyak közé.

1924-ben megalakult a Nemzetközi Logopédiai és Foniátriai Társaság.

A magyar foniátria történetét egy újabb írásban ismertetem.

 

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

Comments

comments