Támad az allergia

Támad az allergia

 

Kitört a tavasz! Virágba borultak a fák, a levegőben szálló pollenek sok embernek okoznak kellemetlenséget. Megnőtt a forgalom a fül-orr-gégészeti, tüdőgyógyászati és allergológiai rendeléseken.

Légúti allergia esetén elsősorban „szénanáthás” tünetek jelentkeznek. Ha a beteg valamilyen növény pollenjére allergiás, akkor a virágzás időszakában jelentkeznek a tünetei, orrdugulás, tüsszentés, vizes orrfolyás, torokviszketés vagy kaparás. Sokszor a szemet is érinti a betegség, könnyezéssel, szemviszketéssel teszi elviselhetetlenné a beteg mindennapjait.

A légúti allergia a hang változását is okozhatja, rekedtséget, gyenge hangot, sőt, nehézlégzést is okozhat. Az allergiás orrdugulás miatt gyakran jelentkezik hátsó garatfali csorgás, a torok felé lecsorgó orrváladék irritálhatja a hangszálakat. Az orrmelléküregek rossz szellőzése miatt a hang nasalissá válik, ami a professzionális hanghasználóknál: tanárok, színészek, énekesek, komoly problémát okoz a mindennapi munkában is. A gyakori köhögés is okozhat rekedtséget, az allergiás tünetek csökkenésére használt antihisztaminok szedése pedig kiszáríthatja a nyálkahártyát.

A légúti allergiások kb. 30%-ánál az allergiából idővel asztma alakul ki, ennek oka, hogy az allergiás gyulladás jelei már nemcsak az orrnyálkahártyán jelennek meg, hanem az alsóbb légutakban is. Ilyenkor a betegnél a náthaszerű tünetek mellett már megjelenik a köhögés, nehézlégzés is.

Hogyan védekezzünk a kellemetlen tünetek ellen?

Sürgős megoldásként akár a háziorvos is írhat fel speciális orrsprayt, allergia ellenes, antihistamin tartalmú tablettát. Ezekből más sok van forgalomban, és a fejlesztéseknek köszönhetően kevés mellékhatással járnak, a szezonális használatuk jelentősen csökkenti a panaszokat.

Ha azonban valakinek allergiás panaszai jelentkeznek, mindenképpen ajánlott a részletes kivizsgálás. A légúti allergének kimutatására szolgál a Prick teszt, de vérvizsgálattal is kimutathatóak az allergiás reakciót kiváltó tényezők. A Prick teszt során az alkaron ejtett kis karcolásokba cseppentenek allergiát kiváltó anyagokat (pollenek, por, atka, penész, stb), és a reakció alapján dönti el a szakorvos, hogy mi okozza az allergiás tüneteket.

Az orrspray, szemcsepp, tabletta a tüneteket csökkenti. Az okot speciális, allergológus szakember által elrendelt immunterápia szüntetheti meg.

 

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

Comments

comments