A magyar foniátria története

A magyar foniátria története

 

 

 

A fogyatékos emberek sorsának megkönnyítése hosszú éveken át nem volt megoldva. Ezeket az embereket sérültnek, munkára, együttélésre alkalmatlannak gondolták, és mint ” betegeket” kezelték.  Beilleszkedésük a társadalomba lehetetlen volt. Magyarországon először az 1790-es években merült fel annak a lehetősége, hogy gyógypedagógiai intézmény alakuljon ki.

Cházár András Bécsben ismerkedett meg a Siketek Nevelőházával, és az ő javaslatára és támogatásával nyílt meg az első gyógypedagógiai intézmény 1802-ben Vácott. Itt indult el a logopédia magyar művelése is, innen jelentek meg az első közlemények.

Ranschburg Pál ideggyógyász Európa-hírű Gyógypedagógiai-Pszichológiai Labort (1902-1926) alakított ki, ahol a beszédgyógyítással orvosok, pszichológusok, gyógypedagógusok foglalkoztak.

A hangképzési zavarok kutatása Ónodi Adolf nevéhez fűződnek, aki a gége anatómiájával, beidegzésével, működésével foglalkozott.

 

Az első önálló foniátriai ambulanciát a Germán Tibor által vezetett Budapesti Egyetem Fül-orr-gégeklinikáján1928-ban rendezték be. Az ambulanciát elsősorban akkor hangképzési zavarban szenvedők és énekesek keresték fel.

Meg kell említenünk Bárczi Gusztáv nevét is, aki nemzetközi hírnévre tett szert a súlyosan nagyothallók hallás és beszédfejlesztésére javasolt eljárásával.

 

Réthi Aurél az egyik nemzetközileg is leginkább elismert gégész, nevét műtéti megoldások is viselik. Szakírói tevékenysége, munkássága alapján a gégészet és a foniátria egyik legnagyobb hazai egyénisége. A fonokirurgia ( a gége olyan műtéti beavatkozása, mely a hang javítására szolgál) egyik kezdeményezője volt.

 

A hazai beszédorvoslás úttörője, Hirschberg Jenő 1962-ben a Heim Pál Kórházban megnyitotta az első gyermek foniátriai rendelést. A HIETE (Orvostovábbképző Intézet) első klinikai foniátriai ambulanciáját Frint Tibor alapította és vezette, ez lett a hazai foniáter képzés iskolája.

Az első magyar nyelvű tankönyv is az ő nevéhez fűződik, 1968-ban jelent meg: A hangképzés és zavarai,beszédzavarok ((Frint, Surján).

 

 

1966-ban önálló egyesületként alakult meg a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság. Számos magyar szakember képviselte hazánkat a nemzetközi fórumokon is.

Ma minden nagyobb városban működik foniátriai szakrendelés, ahol képzett szakorvosok foglalkoznak a hangképzési zavarok diagnosztikájával és kezelésével.

A mai, korszerű, tudományos alapossággal megírt tankönyv 2013-ban jelent meg:

Foniátria és társtudományok (szerk: Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina)

 

 

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

Comments

comments