A magyar beszéd ápolásának klasszikusa: Montágh Imre (1935-1986)

A magyar beszéd ápolásának klasszikusa: Montágh Imre (1935-1986)

 

 

Aki a magyar nyelvvel, tiszta hanggal, kommunikációval foglalkozik, nem kerülheti meg Montágh Imre nevét és tevékenységét. Gyógypedagógus, logopédus, beszédtanár, televíziós személyiség – sokoldalú életműve döntően befolyásolta a beszédoktatás, retorika fejlődését és elismertségét Magyarországon.

Sokan nem tudják, hogy siket gyerekekkel is foglalkozott, majd színjátszók képzése kapcsán a beszédtechnika oktatásába kezdett. 1973-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tartott előadásokat, cikkeket is írt e tárgykörben. Eközben tanított  a Gyógypedagógiai Főiskolán.

Országos ismertséget azzal szerzett, hogy több rádiós és televíziós műsorban szerepelt szakértőként, illetve műsorvezetőként, így az egész ország megismerhette rendkívüli egyéniségét, kiváló előadói képességét, egy népet tanított a tiszta beszédre, a jó kommunikációra, a jó előadás és a jó előadó ismérveire.

Könyvei mai napig tankönyvként szerepelnek az iskolai oktatás valamennyi szintjén. Aki a beszédművelést, előadást profi szinten űzi, annak nélkülözhetetlen az ezekben a könyvekben leírt elméleti tanulmányok ismerete és a benne szereplő légző-, hang-,kiejtés-, hangsúly- és ritmusgyakorlatok alkalmazása.

A Figyelem vagy fegyelem? című könyv az előadói magatartás minden szempontját kielemzi, a megjelenés, a ruha, a testtartás, a gesztikuláció, a hang és kiejtés szempontjából. A beszédtechnikai gyakorlatokon kívül lényegesnek tartja az előadásra való felkészülést, anyaggyűjtést. Sok segítséget adnak a kezdő előadóknak a retorikai alapgyakorlatok.

A tiszta beszéd című könyv elsősorban színészeknek szól, de benne szereplő gyakorlatokat jól használhatják logopédusok, óvónők, tanítók és tanárok, sőt egyetemi oktatók is. A gyakorlatok között versek, szövegrészletek, klasszikus szépségű beszédek is szerepelnek, mint például Dózsa György Ceglédi beszéde, Kossuth Lajos: Kiáltvány a néphez vagy Mikes Kelemen levelei.

Halálát egy szerencsétlen baleset okozta, saját autója gázolta el. Egyénisége ma is hiányzik a beszédművelők számára, de könyvei, tanításai emlékét örökre megtartják.

 

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

Comments

comments