Egy sokakat érintő, kellemetlen betegség: a fülzúgás

Egy sokakat érintő, kellemetlen betegség: a fülzúgás

Minden egyes rendelésen megjelenik legalább egy beteg, akinek ez a panasza: zúg a füle. Sípol, csobog, fütyül, zümmög, áramlik, és még ezer féleképpen írják le azt a különös érzést, ami a fülzúgás jellemzője: egy olyan hangot hallanak, amely mások számára nem hallható. Van, hogy hirtelen kezdődik, van, hogy fokozatosan alakul ki, de jellemzően akkor zavarja leginkább a beteget, ha csendes környezetben van, például lefekvés, elalvás előtt.

Fontos alkalmazni a nemzetközi szakirodalomból a hazai viszonyokra fordított és átalakított szubjektív vizsgáló lehetőséget, az un. Fülzúgás Terheltség Skála (THI). Ez egy 25 kérdésből álló kérdőív, mely alapján az orvos el tudja dönteni, hogy a fülzúgás a beteg életminőségét, napi tevékenységét hogyan befolyásolja.

Nehéz feladat az orvos számára a beteg kezelése. Elsősorban együtt kell éreznie a beteggel egy olyan problémával, amely nem objektív. Mennyivel könnyebb gyógyítani egy tüszős mandulagyulladást! Megvizsgálom, felállítom a diagnózist, felírom a szükséges gyógyszert és a beteg 10 nap múlva tünetmentes. A fülzúgás diagnózisának felállítása után az első lépés, hogy megállapítsuk, van-e olyan szervi betegség a tünet mögött, ami okozhatja a fülzúgást. Ez hosszú folyamat, mert az okok szerteágazóak.

Az esetek egy részében súlyos betegség lehet a háttérben, pld. un. akusztikus neurinoma (a hallóideg jóindulatú daganata), mely a növekedése miatt nyomásfokozódást és az ideg kóros ingerületét okozza. Szerencsére ez ritka betegség, de a beteg részletes kivizsgálása nem elkerülhető. Ideggyógyász állapítja meg, hogy van-e más idegi eltérés, szükség esetén koponya MR vizsgálatot rendel el. A belsőfül keringését több tényező is befolyásolhatja, például a nyaki nagyerek (carotisok) szűkülete, melyet a nyaki UH vizsgálat deríthet ki. Az idősebb korban előforduló fülzúgások okaként a nyaki gerinc kopása, egyéb rendellenessége is megjelenhet, erre a nyaki gerinc rtg felvétele, vagy MR vizsgálata deríthet fényt.

Ha szerencsénk van, és megtaláljuk a tünetet kiváltó okot, akkor a kezelés is könnyebb. A belső fül keringését gyógyszeresen lehet javítani, a nyakcsigolyák eltérést komplex reumatológiai-fizikoterápiás kezeléssel lehet korrigálni.

Sajnos, az esetek jelentős részében a vizsgálatok negatív eredménnyel végződnek. Fontos, hogy a hirtelen kezdődő fülzúgást még azelőtt elkezdjük kezelni, mielőtt a teljes kivizsgálás befejeződik. Értágító hatású infúziókkal, vénásan adagolt szteroiddal a hirtelen megjelenő fülzúgás az esetek egy részében eredményesen kezelhető. Ha a fülzúgás régen kezdődött, hosszan tart, a kezelést a kivizsgálás befejezése után kezdjük, és az eredményesség is kétséges.

A gyógyszeres, fizikoterápiás kezelések eredménytelensége esetén felmerül az akupunktúra, Bemer kezelés is. Sokszor segít a pszichoterápia, a mentális támogatás, relaxáció is.

Fontos, hogy annak ellenére, hogy a tünet megszűntetése nehéz és néha lehetetlen feladat, a beteget rendszeresen kell kontrollra rendelni, és megpróbálni, hogy életminőségének romlása nélkül tudja elfogadni ezt a kellemetlen jelenséget.

 

Jó egészséget kíván:
Dr. Kótai Zsuzsanna
A Hangdoktor

Comments

comments