Foniátriai kislexikon

Afázia

Szervi agyi sérülés (agyvérzés, agyi érelzáródás) miatt kialakult beszédzavar. A szó görög eredetű, jelentése beszédtelenség. A beszéd megértése, ill. a szavak kimondása sérülhet. Estenként szótévesztés, nyelvi emlékezetkiesés vagy a szavak jelentésének nehezebb felfogása alakulhat ki.

Aspiráció

félrenyelés. Az étel, folyadék és a nyál bejut a légcsőbe, tüdőbe. Tartós fennállása esetén tüdőgyulladás alakulhat ki.

Endoscopos laryngoscopia

Az endoscopon keresztül vezetett fény közvetlenül a gégét éri, így nagyobb a fényerő. Az endoscop nagyító lencséje lehetővé teszi a legkisebb eltérések megítélését. A hozzá csatlakoztatható videokamera segítségével a kép monitoron is megfigyelhető, és a hangszalagok mozgása rögzíthető, esetleg kezelés előtt ill. utána.

Foniátria

Foné görögül hangot jelent, az iatrea jelentése: gyógyítok. A foniátria elnevezést Stern és Seeman vezette be 1920-ban. Jelentése a hang gyógyítása. Feladata a beszéd és a beszédfejlődés vizsgálata, a kóros jelenségek vizsgálata és kezelése.

Gégediéta

A nyálkahártyákat irritáló életek, italok: túl forró, túl hideg, erősen fűszeres, tömény alkoholos, szénsavas italok fogyasztása, dohányzás gége vagy hangszalaggyulladás esetén nem javasolt. A kezelés kiegészíthető otthoni praktikákkal, Salvus vizes inhalálással, méz, gyógyteák fogyasztásával.

Gégerák

A betegeknek ez egy átfogó kép. De sokféle betegség lehet a háttérben: Valódi gégerák a hangszalagokon, az azok felett elhelyezkedő álhangszalagokon és a gégefedőn alakulhat ki. Ilyenkor  a beteg rekedtség, idegentest érzés miatt jelentkezik a szakrendelésen, többnyire erős dohányos és az alkoholt sem veti meg. Gégetükrözéses vizsgálatot szövettani mintavétel követi altatásban, CT vizsgálatot követően az erre specializálódott “onkoteam” dönti el, hogy a beteg esetében a műtét, vagy a sugárkezelés előnyösebb a gyógyulás szempontjából.

Gégetükrözés

A gége és a hangszalagok vizsgálata a gége fölé tartott, rávetített fénnyel megvilágított tükörrel. A pontos rálátás miatt szükséges a beteg nyelvének óvatos kihúzása.  A tükör melegítése szükséges testhőmérsékletre, hogy a rálehelt pára ellenére tiszta képet lásson az orvos. A betegek 90%-ában ez a vizsgálat nehézség nélkül elvégezhető. Ha nagyon erős a beteg garatreflexe, kismennyiségű Lidocain-spray felszíni érzéstelenítés segít a pontos diagnózis felállításában.

Globusérzés

A garatban, gégében kellemetlen idegentest érzés, nyomásérzés, gombócérzés. Sokszor  a vizsgálatkor nincs egyértelmű jele, okát részletes kivizsgálás derítheti ki.

Hangszalag bénulás

A normális légzés és a természetes beszédhang a gége és a hangszalagok mozgásának következménye. Ha az egyik hangszalag mozgása valami miatt korlátozott vagy bénult, a hang halkká, levegőssé válik, gyakori a félrenyelés is, amiatt, hogy a gégefő záródása nem megfelelő. A hangszalagbénulás lehet ideiglenes, amikor a mozgás visszatér, és lehet végleges, ha a hangszalag beidegzését végző ideg sérül. Mindkét esetben a hangterápia (lásd. fenn) jelentős segítséget nyújt mind a jó hangképzés, mind a nyelés javításában. Ha mindkét hangszalag megbénul, akkor a hangrés szűkké válik, a légzés nehezebb, fulladás áll elő. Sürgős esetben ilyenkor műtéti megoldás szükséges, a hangszalag oldalra való kiöltése (laterofixatio) ill. a szabad légzés biztosítására légcsőmetszés.

Hangszalag polyp

A hangszalagok élén kialakuló, kis nyálkahártya duzzanat, mely a hangszalagok záródását akadályozza, így rekedt, halk, levegős hang alakul ki. Többnyire túlerőltetés miatt alakul ki, jóindulatú elváltozás. Kis műtéti beavatkozással, vagy hangterápiával gyógyítható.

Hangterápia

A rekedt, fátyolos, nehezen érthető  hang a beteg életminőségét jelentősen megnehezíti. Különösen nagy probléma ez, ha a beteg profi hanghasználó (pedagógus, énektanár, színész, stb). Ha a szervi betegség kizárható, a foniáter szakorvos  a beteg számára gyakorlatokat ír elő, melyeket otthon kell elvégeznie az előírt gyakorisággal. Ha beteg betartja az utasításokat, mintha sportedzéseket végezne, jelentős hangminőség javulást érhet el.

Intubációs granulóma

Ha egy hosszabb műtét, vagy hosszabb intenzív osztályos kezelés során a gégébe altató tubust helyeznek, az a nyomás miatt az arra hajlamos betegeknél szövődményt okozhat. A tubus felfekvése nyomás kis szövetszaporulat alakulhat ki a gége hátsó harmadában, ami növekedése esetén légzési elégtelenséget is okozhat. Nem rosszindulatú elváltozás, de műtéti eltávolítása javasolt, mert növekedése rekedtséget, légzési nehézséget okozhat.

Kemoterápia

A daganatos betegségek kezelése komplex terápia, a műtéti megoldásokból, sugárkezelésekből és gyógyszeres kezelésből állhat. A megfelelő kezelés eldöntése az un. Onkoteam feladata, akik a beteg és a betegség mérlegelése alapján állítják fel a terápiás tervet. A gyógyszeres kezelés intravénás (érbe adott) infusio vagy injekció formájában történik. Célja, hogy a szervezetben lévő összes daganatsejtet elpusztítsa, ezzel jelentős szerepe van a távoli áttétek kialakulásának megakadályozásában is. Egyes betegségekben, pld vérképzőszervi daganatok, egyedüli kezelés is lehet, de adható a sugárkezeléssel együtt, ill. azt megelőzően vagy utána is. A megfelelően megválasztott kemoterápiás kezelés jelentősen javítja a betegek gyógyulási esélyét.

Logopédia

Görög szó, jelentése beszédnevelés. A beszédhibák korai felismerése már gyermekkorban fontos. A logopédiai nevelés, gondozás célja, hogy biztosítsa a beszédhibás egyén személyiségének töretlen fejlődését.

Naso-pharyngo-larygo-fiberoscop

Hajlékony, vékony, felexibilis eszköz, mely segítségével az orr, orrgarat, garat, nyelőcsőbemenet és a gége is vizsgálható. Ha megfelelő felszereltségű eszközünk, monitoron is figyelhetjük nagy nagyításban a régió kóros vagy egészséges képét.

Onkoteam

Olyan orvosi konzílium, ahol részt vesz a daganatos beteg kezelésében sugárkezelésben, gyógyszeres kezelésben (kemoterápia), képalkotó eljárásokban, szövettani vizsgálatokban  műtéti megoldásban tapasztalt orvosi csapat. Ők döntik el a beteg számára a legmegfelelőbb, legnagyobb gyógyulási esélyt adó kezelési lehetőséget a beteggel való megbeszélés és beleegyezés után.

Otoacusticus emissio

Az újszülöttek hallásának objektív vizsgálatára kialakított egyszerű, szűrő jellegű vizsgálat. Objektív, mert nem szükséges a csecsemő együttműködésére, néhány perces egyszerű, fájdalmatlan beavatkozás: a hallójáratba illesztett puha érzékelővel percek alatt elvégezhető.

Ha az újszülött hallószerve ép, akkor pozitív eredményt kapunk. Néha külső körülmények (magzatvíz a hallójáratban, zajos környezet, a csecsemő nyugtalansága) befolyásolják az eredményt, de az 1-2 hónapos életkorban végzett  kontrollvizsgálat megnyugtató lehet. Ma törvény írja elő, hogy minden újszülött kötelezően átessen az objektív hallásvizsgálaton.

Pharyngo-laryngealis reflux betegség

A gyomorszáj felső részének záródása nem mindig tökéletes. A gyomorban képződő sav ilyenkor a nyelőcsőbe kerülve  gyulladásos folyamatot indít el,  Ez az esetek egy részében gyomorégésben, savas visszaáramlásban nyilvánul meg. De néha a panaszokat nem ez okozza. A gégében, a nyelőcsőbemenetben kialakuló égő érzés, krákogás, köhögés a sav következtében kialakuló krónikus nyálkahártya irritáció következménye. Ennek kezelése elsősorban gastroenterológus szakorvos feladata, de sokszor a betegek első alkalommal a gégészeti szakrendelést keresik fel panaszaik miatt. Nehéz elmagyarázni, hogy a “gégészeti” panaszok egy általános betegség következményei.

Regurgitáció

A gyomortartalom visszafolyása öklendezés, hányás nélkül. A nyelőcső beidegzési zavara okozhatja csecsemőknél és idős betegeknél.

Reinke-oedema

A hangszalag nyálkahártya rétegei között kialakuló savós vagy nyákos lerakódás. A hangszalag megvastagodik, a hang mélyül, és elhanyagolt esetekben jelentős méretűre is nőhet, nehézlégzést okozva. Többnyire dohányosoknál, és nőknél alakul ki. LASERes műtéti beavatkozással eredményesen gyógyítható, jóindulatú elváltozás.

Stroboscopia

A hangszalagok mozgásának vizsgálata a fényforrás impulzus frekvenciájának szinkronizálásakor a hangszalag rezgésszámához. Mintha lassított felvételen látnánk a hangszalag mozgását, így a kóros eltérések pontosabban megítélhetők.

Tracheotomia

Ha valami okból a hangrésen át nem jut kellő mennyiségű levegő a tüdőbe ( kétoldali hangszalagbénulás, gyulladás, ödéma, daganat, stb.), fulladás alakul ki,  a kellő oxigén ellátást biztosítani kell. Ilyenkor a gége alatti szakaszon műtéti megoldással megnyitják a légcsövet, kanült (csövet) helyeznek be, és így biztosítják a beteg légzését. Ez lehet ideiglenes, és amikor a gége tágassága helyreáll, megszűntethető.

Xerostomia

Szájszárazság. A nyáltermelés csökkenése okozza. Kiválthatja krónikus gyulladás, cukorbetegség, a szájüreg területére adott sugárkezelés, kemoterápia.

Section
Empty section. Edit page to add content here.

Tudjon meg még többet a foniátriáról

iratkozzon fel hírlevelünkre

Engedélyezem a marketing célú megkeresést.

Elfogadom az adatvédelmi irányelveket.